Nezáujem o štúdium na SOŠ núti kraj k racionalizačným zmenám

23.06.2012 Bratislava

Bratislava 23. júna (TASR) – Niektoré stredné školy a školské zariadenia v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja prechádzajú racionalizačnými zmenami. Najnovšie sa to týka bratislavskej Strednej odbornej školy drevárskej na Pavlovičovej ulici, ktorá sa rozhodnutím poslancov BSK zlúči k novému školskému roku so Spojenou školou na Tokajíckej ulici.

Dôvodom je veľmi nízky záujem o študijné odbory, ktoré ponúka stredná drevárska škola. Podľa podpredsedníčky BSK Gabrielly Némethovej, "v tomto školskom roku študuje na škole len 71 žiakov, z ktorých približne dvadsať štvrtákov štúdium ukončí. Záujem prvákov nastúpiť v novom školskom roku je minimálny. Prihlásilo sa len 13 detí. Preto sú náklady na prevádzku školy neúmerne vysoké. Kraj však má záujem udržať všetky študijné odbory z drevárskej SOŠ aj v spojenej škole, pokiaľ bude o ne aspoň minimálny záujem."

Ide o jedinú strednú školu tohto zamerania v Bratislavskom kraji. Avšak v odboroch drevárstvo, nábytkárstvo, stolár, či čalúnnik neštuduje v nej ani jeden žiak. Je to dosť paradoxná situácia vo vzťahu k uplatneniu sa stredoškolákov na trhu práce ak zoberieme do úvahy skutočnosť, že drevársky gigant na Záhorí, spoločnosť Swedspan Slovakia (člen skupiny IKEA), začína s výstavbou nového komplexu vo výrobnom areáli v Malackách. Investícia do nových priestorov prinesie nárast výroby z dnešných 160.000 na 375.000 kubíkov drevotriesky. Originálne inštalované technológie umožnia vyrábať dosky pre dyhovaný aj čalúnený nábytok i dosky potiahnuté fóliou a voštinové dosky, predovšetkým pre nábytkárske potreby spoločnosti IKEA. Je celkom možné, že švédskym investorom budú chýbať vyštudovaní odborníci, najmä ak v kraji nebudú žiadni.

„Žiaľ, v Bratislavskom kraji dlhodobo prevláda tendencia nižšieho záujmu o štúdium na stredných odborných školách, pritom gymnáziá máme preplnené. Snažíme sa situáciu riešiť zatraktívnením štúdia. Napríklad aj zriadením dvoch nových centier odborného vzdelávania a prípravy. Vznikne centrum pre oblasť elektrotechniky a informačných technológií na SOŠ na Hliníckej ulici v Bratislave a centrum pre oblasť poľnohospodárstva a rozvoja vidieka na Spojenej škole v Ivanke pri Dunaji. Chceme tým dosiahnuť kvalitnejšie, lepšie vybavené školstvo, a teda aj absolventov, ktorí sú pripravení uplatniť sa na trhu práce v daných profesiách,“ dodala Gabriella Némethová.
 

Vyberte región